Over mij

Als kind uit een niet-paardenfamilie kwam ik niet veel met paarden in aanraking. Wel had ik het geluk dat ik in vakanties geregeld op een pony mocht rijden. En dat vond ik geweldig. Reden voor mijn ouders om de kleine Janneke (toen ongeveer 8 jaar) op de plaatselijke kinder­boerderij op ponyrijles te laten gaan. De liefde voor paarden is nooit meer weggegaan. Sterker nog: een leven zonder ‘Vitamine P’ is voor mij ondenkbaar.

Later volgde ik manegelessen, had verzorg­paarden, trainde een poosje dravers tijdens mijn middel­bare schooltijd. Voor mijn studie verhuisde ik naar het midden van het land. Daar kwam ik in aanraking met western­paarden, en ik volgde twee jaar manege­lessen. Toen ik de kans kreeg om een plekje op een paarden­stalling direct aan de bosrand over te nemen, kwam ein-de-lijk op mijn 30ste mijn eerste eigen paard: een draver die niet snel genoeg was voor de baan. Een zeer leer­zaam project.

Na het overlijden van mijn merrie – ik woonde inmiddels weer in het noorden van het land, wilde ik even niets meer met paarden. Maar na een dik jaar merkte ik dat ik het enorm miste. Dus via manegelessen en een bijrijd­paard kwam de stap om toch weer een eigen paard aan te schaffen: mijn heerlijke appaloosa­merrie Tika. Toen zij gezondheids­problemen kreeg, met name hevige bloedworm­besmetting en vasculitis, ging ik met steeds meer verdiepen in gezondheid en welzijn van paarden. En ik ontdekte dat er heel veel fout ging in mijn management.

Ik deed wat iedereen om mij heen normaal vond. De standaard. En merkte steeds meer dat het daar misging. Wat volgde was een grote puzzeltocht. Paard verhuizen, medicatie proberen, behandelingen laten doen. Tot het kwartje viel: deed ik niet veel te veel? Ik verdiepte mij verder in gezondheid en natuurlijk paarden houden, kwam zo in aanraking met een manuele lymfe­drainage therapeut die mijn paard behandelde. Wat een ervaring! Dat smaakte naar meer, en toen ik mijn vaste baan kwijtraakte en opeens veel tijd had, dook ik vol op een opleiding MLD bij Blauwe Hengst.

Tijdens de opleiding vielen steeds meer kwartjes. Jemig, wat had ik veel fout gedaan bij mijn paarden. En vooral: wat heb ik veel geleerd (en nog steeds, want ik geloof in altijd doorleren)! Mijn paard is weer helemaal gezond en gelukkig. En dat gun ik alle paarden. Daarom zet ik me graag in om eigenaren te helpen om ook tot andere inzichten te komen, vooral te begrijpen wat bepaalde keuzes betekenen. Voor mij was het een hele zoek­tocht. Met mijn kennis en ervaring hoop ik de zoektocht voor andere paarden­eigenaren wat in te kunnen korten.

Opleiding

  • Equine Lymfedrainage I Basis (Blauwe Hengst, certificaat januari 2020)
  • Equine Lymfedrainage II Oedemen (Blauwe Hengst, certificaat april 2020)
  • Equine Lymfedrainage III Lymfetaping (Blauwe Hengst, certificaat september 2020)

Daarbij inbegrepen enkele themadagen/ bijscholingen/ verdiepingen:

  • Natuurlijke voeding
  • CPL
  • Insulineresistentie
  • Blessures en herstel (in relatie tot voeding)